Sycylijskie Cannoli

Sycylijskie CannoliSycylijskie Cannoli

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
12 dkg smalcu
1/2 szklanki białego wina
szczypta soli
białko do sklejania
olej

Krem
1/2 kg serka mascarpone
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
10 dkg kandyzowanej skórki z pomarańczy

Wykonanie:
mąkę ze smalcem siekamy nożem dodajemy sól utarte jajka z cukrem
dolewamy wino ciasto dokładnie mieszamy dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto wałkujemy wycinamy kółka 9 cm zawijamy wokół rurki wysmarowanej olejem
jeden bok ciasta smarujemy białkiem sklejamy zachodzące brzegi
smażymy w dużej ilości oleju na złoty kolor wyjmujemy na ręcznik kuchenny

Krem
śmietanę ubijamy z łyżką cukru mieszamy z serkiem
dodajemy pozostały cukier skórkę z pomarańcza mieszamy
masę przekładamy do worka cukierniczego napełniamy rurki
cannoli posypujemy cukrem pudrem

Polub Nas

 

Translate