Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 jajka do smarowania
cukier do posypania
Krem
1/2 litra mleka
25 dkg masła
1 budyń
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
margarynę z mąką siekamy nożem
dodajemy śmietanę cukier wyrabiamy
ciasto wałkujemy kroimy długie paski
ciasto wałkujemy kroimy długie paski
foremki owijamy ciastem pod skosem
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy cukrem
rurki układamy na papierze do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor
Krem
szklankę mleka gotujemy
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy cukrem
rurki układamy na papierze do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor
Krem
szklankę mleka gotujemy
do pozostałego mleka dodajmy budynie mieszamy
masę wlewamy do gotującego się mleka
masę wlewamy do gotującego się mleka
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu masę ucieramy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu masę ucieramy
krem przekładamy do worka cukierniczego
rurki nadziewamy kremem
rurki nadziewamy kremem
wierzch posypujemy cukrem pudrem