Racuchy drożdżowe
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
sól
tłuszcz do smażenia
Rozczyn
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
4 dkg drożdży
1 łyżka cukru
Wykonanie:
do letniego mleka dajemy cukier drożdże
Wykonanie:
do letniego mleka dajemy cukier drożdże
mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajka cukier waniliowy
ciasto mieszamy zostawiamy w ciepłem miejscu na 30 minut
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy na złoto kolor wyjmujemy na ręcznik papierowy
posypujemy cukrem pudrem
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy na złoto kolor wyjmujemy na ręcznik papierowy
posypujemy cukrem pudrem