Składniki:
okrągłe biszkopty
Masa
25 dkg sera białego mielonego
5 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany 30 %
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2 galaretki cytrynowe
mielone orzechy
Poncz
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
[lub alkoholu]
Wykonanie:
galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy kroimy
formę 25 x 30 wykładamy folią spożywczą
układamy biszkopty nasączone ponczem
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dajemy ser płynną żelatynę
masą dokładnie mieszamy z pokrojoną galaretką
na biszkopty wykładamy masę serową wierzch posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny