Pierogi z serem i kaszą gryczaną

Pierogi z serem i kaszą gryczaną
Pierogi z serem i kaszą gryczaną

Składniki:
1 kg mąki
2 łyżki oleju
odrobina soli
3 szklanki ciepłej wody

Farsz
2 szklanki kaszy gryczanej [ugotowanej]
1/2 kg sera białego
2 łyżki masła
3 cebule
sól pieprz majeranek
4 łyżki masła [ można zastąpić boczkiem]

Wykonanie:
z mąki ciepłej wody soli oleju wyrabiamy ciasto

Farsz
cebulkę kroimy w drobniutka kostkę podsmażamy
ser przeciśnięty przez praskę łączymy z kaszą
doprawiamy solą pieprzem majerankiem farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy wycinamy szklanką krążki nakładamy farsz zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie po wypłynięciu 3 minuty
pierogi podajemy ze smażoną cebulką [pierogi można robić maszynką]