Ciasto makowe z bitą śmietaną

Ciasto makowe z bitą śmietaną
Ciasto makowe z bitą śmietaną

Składniki:
8 jajek
1 szklanka mąki
1.5 szklanki mielonego maku
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Śmietana
1 litr śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
7 łyżeczek żelatyny
4 łyżki likieru Malibu
1 czekolada

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 35 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy płynną żelatynę likier masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 kawałki smarujem śmietaną składamy
na wierzch dajemy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do woreczka podgrzewamy odcinamy końcówkę

Polub Nas

 

Translate