Ciasto makowe z bitą śmietaną

Ciasto makowe z bitą śmietaną
Ciasto makowe z bitą śmietaną

Składniki:
8 jajek
1 szklanka mąki
1.5 szklanki mielonego maku
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Śmietana
1 litr śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
7 łyżeczek żelatyny
4 łyżki likieru Malibu
1 czekolada

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 35 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy płynną żelatynę likier masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 kawałki smarujem śmietaną składamy
na wierzch dajemy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do woreczka podgrzewamy odcinamy końcówkę