Langosze

LangoszeLangosze

Składniki:
1/2 kg mąki
4 ziemniaki ugotowane
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
odrobina soli
tłuszcz

Sos
150 ml jogurtu
1 łyżka musztardy
3 łyżki keczupu pikantnego
2 ząbki czosnku
sól pieprz oregano
składniki sosu dokładnie mieszamy

Wykonanie:
mieszamy drożdże cukier łyżkę mąki letnie mleko rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy przeciśnięte ziemniaki jajko rozczyn z drożdżowy
masę bardzo dokładnie wyrabiamy zostawiamy w ciepłym na godzinę
ciasto wałkujemy na 1 cm wycinamy duże krążki
smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron
langoszki podajemy z sosem