Ciasto "Metrowiec"

Ciasto "Metrowiec"

Ciasto "Metrowiec"


Składniki:
8 jajek
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1/3 szklanki wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem:
3 szklanki mleka
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 budynie
1 cukier waniliowy
1 kieliszek alkoholu

Polewa:
1 czekolada
3 łyżki śmietany
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem 
dolewamy po łyżce wody olej ciasto mieszamy dzielimy na 2 części do jednej dajemy kakao
pieczemy w dwóch blaszkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem:
gotujemy budynie na mleku studzimy masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszystą masę
dolewamy alkohol masę ucieramy
zimne ciasto kroimy na 1 cm kawałki smarujemy kremem na przemian
składamy kawałek ciasta ciemnego kawałek ciasta jasnego
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą

Polub Nas

 

Translate