Ciasto Kokosanka śmietankowa

Ciasto Kokosanka śmietankowaCiasto Kokosanka śmietankowa

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kokosowy
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka kokosu

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki kokosu

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut

Krem kokosowy
gotujemy 1 szklanke mleka w pozostałym mieszamy budyń mąkę
do mleka dolewamy mieszamy budyń gotujemy 3 minuty
masło ucieramy cukrem do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokos
masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzacej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt smarujemy krem a na niego dajemy bitą śmietanę wierzch ciasta posypujemy kokosem