Rolada ze śmietaną "Żyrafa"


Rolada ze śmietaną "Żyrafa"Rolada ze śmietaną "Żyrafa"

Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki
1 łyżka kakao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dzielimy na 2 części do 1/3 ciasta dodajemy kakao mieszamy
ciasto kakaowe dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia zapiekamy 5 minut w 170 st
na zapieczone ciasto wykładamy pozostałe ciasto pieczemy 15 minut w 170
ciasto z papierem zwijamy w rulon studzimy

Śmiatana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno dolewamy rozpuszczona żelatynę masę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy śmietaną roladę ściśle zwijamy
wierzch posypujemy cukrem pudrem