Piegusek brzoskwiniowy
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt makowy
5 białek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Krem
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1.5 szklanki kwaśnej śmietany
1 puszka brzoskwiń
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 180 st
Biszkopt makowy
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem mak ocet
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt makowy
5 białek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Krem
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1.5 szklanki kwaśnej śmietany
1 puszka brzoskwiń
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 180 st
Biszkopt makowy
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem mak ocet
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 30 minut w 170 st
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
biszkopty smarujemy kremem
biszkopty smarujemy kremem
dajemy połówki brzoskwiń ciasto składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą