Piegusek brzoskwiniowy

Piegusek brzoskwiniowy
Piegusek brzoskwiniowy

Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt makowy
5 białek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Krem
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1.5 szklanki kwaśnej śmietany
1 puszka brzoskwiń
1/2 startej czekolady


Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 180 st

Biszkopt makowy
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem mak ocet
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 30 minut w 170 st

Krem
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
biszkopty smarujemy kremem dajemy połówki brzoskwiń ciasto składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą

Polub Nas

 

Translate