Ciasto jabłkowe z pianką
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1.5 kg jabłek
2 galaretki
3 łyżki masła
3/4 szklanki cukru
Pianka
4 białka
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 25 minut
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
pieczemy 180 st około 25 minut
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy 3 łyżki wody masło cukier
gotujemy aż jabłka będą szkliste
gotujemy aż jabłka będą szkliste
dosypujemy suche galaretki masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejące jabłka
Pianka
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
na ciasto wykładamy tężejące jabłka
Pianka
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
piankę wykładamy na jabłka posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
piankę wykładamy na jabłka posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin