Ciasto "Kopiec kreta"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
4 banany
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/2 czekolady
1/2 cytryny
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
4 banany
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/2 czekolady
1/2 cytryny
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę kakao z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy tortownicy 22 cm
ciasto mieszamy dajemy tortownicy 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
Masa
banany obieramy ze skóry skrapiamy sokiem z cytryny
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 170 st około 35 minut
Masa
banany obieramy ze skóry skrapiamy sokiem z cytryny
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatyną startą czekoladą
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatyną startą czekoladą
masę mieszamy
Z biszkoptu wydrążamy środek zostawiamy 2 cm boki układamy banany
wykładamy masę na wierzch dajemy wydrążony biszkopt
Z biszkoptu wydrążamy środek zostawiamy 2 cm boki układamy banany
wykładamy masę na wierzch dajemy wydrążony biszkopt