Szarlotka ze śmietaną

 Szarlotka ze śmietaną
Szarlotka ze śmietaną

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka

Śmietana
3/4 litra śmietany
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 czekolady
krojone migdały

Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem dodajemy po jajku oraz przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy  na blachę 30 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 stopni

Jabłka
obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy cukier smażymy aż będą szkliste
dosypujemy suchą galaretkę jabłka mieszamy studzimy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejące jabłka a na nie dajemy ubitą śmietanę
wierzch posypujemy krojonymi migdałami polewamy ropuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate