Ciasto "Makowa panienka"

Ciasto "Makowa panienka"Ciasto "Makowa panienka"

Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1.5 kostki masła
3 szklanki mleka
2 budynie
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
10 dkg mielonych orzechów
1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 35 minut

Krem
budynie gotujemy na mleku strudzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu mielone orzechy
masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem dajemy krem a na niego bitą śmietanę
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny