Ciasto "Biedronka"

Ciasto "Biedronka"Ciasto "Biedronka"

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru

Galaretka
2 galaretki czerwone
30 dkg borówki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem dajemy owoce zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate