Ciasto "Biedronka"

Ciasto "Biedronka"Ciasto "Biedronka"

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru

Galaretka
2 galaretki czerwone
30 dkg borówki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem dajemy owoce zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin