Biszkopt czekoladowy z wkładką makową

Biszkopt czekoladowy z wkładką makowąBiszkopt czekoladowy z wkładką makową

Składniki:
6 jajek
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt makowy
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżką mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mielonego maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu

Krem
1.5 kostki masła
1szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 cukry waniliowe

Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
2 łyżki masła
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
1 biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem kakao ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

2 biszkopt makowy
białka ubijamy z cukrem na pussystą masę dodajemy
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia mak ocet
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st

Krem
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
[temperatura składników kremu powinna być pokojowa]
biszkopt smarujemy kremem dajemy biszkopt makowy
czekoladowy wierzch ciasta smarujemy kremem
polewamy rozpuszczoną czekoladą

Polub Nas

 

Translate