Zapiekanka z ziemniaków
Składniki:
1.5 kg ziemniaków
4 jajka
2 cebule
10 dkg boczku wędzonego
20 dkg wędliny
2 łyżki masła
sól pieprz zioła prowansalskie
garść szczypiorku
Wykonanie:
ziemniaki w mundurkach gotujemy 10 minut w osolonej wodzie
obieramy ze skóry kroimy w plasterki
jajka gotujemy na półmiękko obieramy kroimy na pół
cebulkę kroimy w piórka boczek kroimy w kostkę
naczynie żaroodporne smarujemy masłem
układamy warstwę boczku ziemniaków
układamy warstwę boczku ziemniaków
oprószamy solą pieprzem ziołami
dajemy warstwę cebuli wędliny
dajemy warstwę cebuli wędliny
na koniec dajemy warstwę ziemniaków
zapiekankę pieczemy około 40 minut w 180 st
posypujemy szczypiorkiem podajemy z jajkami
zapiekankę pieczemy około 40 minut w 180 st
posypujemy szczypiorkiem podajemy z jajkami