Makowiec czekoladowy
Składniki:
6 jajek
2 szklanki mielonego maku
1 czekolada
1/2 kostki masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
Składniki:
6 jajek
2 szklanki mielonego maku
1 czekolada
1/2 kostki masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
krojone orzechy
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
Wykonanie:
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
dodajemy mąkę z proszkiem mak dżem stopione masło z czekoladą rodzynki
masę mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
masę mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 180 st
pieczemy około 50 minut w 180 st
wierzch posypujemy polewamy lukrem posypujemy orzechami