Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec czekoladowy


Makowiec czekoladowy


Składniki:
6 jajek
2 szklanki mielonego maku
1 czekolada
1/2 kostki masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek

Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
krojone orzechy
składniki lukru dokładnie mieszamy

Wykonanie:
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę 
dodajemy mąkę z proszkiem mak dżem stopione masło z czekoladą rodzynki
masę mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około  50 minut w 180 st 
wierzch posypujemy polewamy lukrem posypujemy orzechami