Ciasto "Składaniec makowy"
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki sody
Ciasto makowe
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonego maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka
3/4 litra śmietany kremówki
4 galaretki wiśniowe
1 galaretka agrestowa
3/4 szklanki cukru pudru
25 szt ciasteczek
Masa
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
składniki masy dokładnie ucieramy
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy
Wykonanie:
przesianą mąkę mieszamy z cukrem dodajmy miód jajka masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 20 minut w 180 st
Biszkopt makowy pieczemy na tej samej blaszce
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy pieczemy około 25 minut w 180 st
Pianka
4 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową
masę mieszamy łączymy z pokrojoną galaretką agrestową
na placek miodowy wykładamy masę dajemy piankę przykrywamy ciastem makowym
a na nie dajemy piankę układamy ciasteczka wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki sody
Ciasto makowe
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonego maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka
3/4 litra śmietany kremówki
4 galaretki wiśniowe
1 galaretka agrestowa
3/4 szklanki cukru pudru
25 szt ciasteczek
Masa
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
składniki masy dokładnie ucieramy
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy
Wykonanie:
przesianą mąkę mieszamy z cukrem dodajmy miód jajka masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 20 minut w 180 st
Biszkopt makowy pieczemy na tej samej blaszce
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy pieczemy około 25 minut w 180 st
Pianka
4 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową
masę mieszamy łączymy z pokrojoną galaretką agrestową
na placek miodowy wykładamy masę dajemy piankę przykrywamy ciastem makowym
a na nie dajemy piankę układamy ciasteczka wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą