Ciasto "Ferrero"

Ciasto "Ferrero"Ciasto "Ferrero"

Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1/2 kg serka mascarpone
10 dkg migdałów krojonych
[4 łyżki zostawiamy do dekoracji]
2 czekolady
3 łyżki kremu orzechowego
2 łyżki alkoholu

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z kakao prosziem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Krem
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i na garnek z wrzącą wodą
serek łączymy z płynną czekoladą kremem orzechowym
dodajemy migdały oraz alkohol masę mieszamy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
na biszkopt wykładamy krem dajemy do lodówki na 30 minut
śmietanę ubijamy z obiema cukrami łączymy z płynną żelatyną
na krem wykładamy bitą śmietanę wierzch posypujemy krojonymi migdałami

Polub Nas

 

Translate