Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Bogini Wenus"





Ciasto "Bogini Wenus"

Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa 
25 dkg serka mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
3/4 litra śmietany 30 %
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka
1słoik  dżemu

Kokos
10 dkg kokosu
kokos prażymy na suchej patelni 

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy 
wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dajemy płynną żelatynę serek masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół 
wykładamy masę nakrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy dżemem posypujemy kokosem
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin