Ciasto "Bogini Wenus"

Ciasto "Bogini Wenus"Ciasto "Bogini Wenus"

Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa 
25 dkg serka mascarpone
6 łyżeczek żelatyny
3/4 litra śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka
1 dżem brzoskwiniowy

Kokos
10 dkg kokosu
kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy
na blaszkę 25 x 30 wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 40 minut w 180 st

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem
do serka dajemy płynną żelatynę śmietanę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę nakrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy dżemem posypujemy prażonym kokosem
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin