Zapiekane placki


Zapiekane plackiZapiekane placki

Składniki:
1.2 kg ziemniaków
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
sól

Farsz
30 dkg mięsa mielonego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
sól pieprz majeranek
1 keczup pikantny
15 dkg sera żółtego

Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
przeciskamy przez praskę studzimy dodajemy jajko mąkę
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy wałek kroimy na 6 cm kawałki spłaszczamy

Farsz
mielone mięso podsmażamy z posiekaną cebulę czosnkiem na oliwie
doprawiamy solą pieprzem majerankiem mieszamy

Placki
spłaszczone placki smarujemy keczupem
nakładamy farsz składamy na pół
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 45 minut w 180 st 10 minut przed końcem pieczenia
placki posypujemy startym serem