Tort korzenny

Tort korzennyTort korzenny

Składniki:
4 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 przyprawy do piernika
szczypta pieprzu cynamonu imbiru
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
3/4 szklanki oleju
1 szklanka herbaty

Masa:
2 kostki masła
12 łyżek kaszy manny
1.5 szklanki cukru
3/4  litra mleka
5 łyżek rumu
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 startej czekolady

Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z sodą przyprawami
dolewamy olej herbatę rozpuszczony miód ciasto mieszamy
dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 40 minut w 170 st

Masa:
gotujemy mleko dosypujemy kaszę mannę mieszamy
kaszę gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnej kaszy dolewamy rum
masę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na 3 krążki smarujemy dżemem masą
wierzch smarujemy masa posypujemy startą czekoladą