Makowiec

MakowiecMakowiec

Składniki:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka

Mak
40 dkg maku
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3 jabłka
5 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
płatki migdałowe

Wykonanie:
przesianą mąkę łączymy z masłem dodajemy żółtka cukier proszek
wyrabiamy ciasto dajemy na 30 minut do lodówki

Mak
mielony mak zalewamy 2 szklanki wrzącej wody zagotowujemy zostawiamy na 20 minut
do maku dajemy utarte jajka stopione masło pokrojonone jabłka kasze proszek bakalie masę mieszamy
formę 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia dajemy ciasto a na nie wykładamy mak
ciasto pieczemy około 1 godziny w 180 st wierzch posypujemy płatkami migdałowymi

Polub Nas

 

Translate