Ciasto makowe z masą kokosową

Ciasto makowe z masą budyniowąCiasto makowe z masą kokosową

Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka mielonego maku
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 kostki masła
3 szklanki mleka
2 budynie
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki likieru kokosowego
10 dkg kokosu
[5 dkg kokosu do dekoracji]

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 35 minut

Masa
budynie gotujemy na mleku strudzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokos likier
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą
wierzch ciasta smarujemy masą
posypujemy obficie kokosem
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate