Ciasto "Katarzynka"
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania pierników
1 dżem wiśniowy
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania pierników
1 dżem wiśniowy
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem kremem
układamy pierniczki przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem kremem
układamy pierniczki przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin