Ciasto "Katarzynka"

Ciasto "Katarzynka"Ciasto "Katarzynka"

Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania pierników
1 dżem wiśniowy
1/2 startej czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 35 minut w 180 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem kremem
układamy pierniczki przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate