Sernik Papieski

Sernik PapieskiSernik Papieski

Składniki:
1.5 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
2 żółtka
szczypta soli

Ser
1 kg sera białego
5 jajek
1/2 kostki masła
2 budynie
1/2 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru

Beza orzechowa
6 białek
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka orzechów mielonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny

Masa
1.5 kostki masła
1 puszka masy kajmakowej

Słonecznik
20 dkg słoneczniku
2 łyżki miodu
2 łyżki masła

Wykonanie:
masło łączmy z przesianą mąką z proszkiem
dodajemy żółtka cukier ciasto zagniatamy
dajemy do lodówki na 30 minut
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st

Ser
białka z 1/2 cukru ubijamy na sztywno
ser ucieramy z masłem cukrem dodajemy
po żółtku rozmieszame budynie w mleku pianę
masę serową delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 50 minut w 180 st

Beza orzechowa
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy
mielone orzechy mąkę kaszę mannę masę mieszamy
wykładamy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st

Krem
masło ucieramy do białości dodajemy porcjami
masę kajmakową ucieramy na puszysty krem

Słonecznik
na patelnię dajemy miód masło lekko karmelizujemy
dosypujemy słonecznik chwilę smażymy mieszamy

Kruche ciasto smarujemy kremem dajemy upieczony sernik
smarujemy kremem dajemy wkładkę orzechową krem
wierzch ciasta posypujemy prażonym słonecznikiem

Polub Nas

 

Translate