Mój kanał na YouTube

Translate

Racuchy drożdżowo - ziemniaczane


Racuchy drożdżowo - ziemniaczane
Racuchy drożdżowo - ziemniaczane


Składniki:
1 kg ziemniaków
4 dkg drożdży
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki jogurtu
3 łyżki mleka
sól szczypta cukru
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże szczyptę cukru
rozczyn mieszamy  zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie odcedzamy 
przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy jogurt jajka obie mąki rozczyn 
masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz 
smażymy na złoty kolor