Ciasto z musem i gruszkami

Ciasto z musem i gruszkami
Ciasto z musem i gruszkami

Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gruszki
6 gruszek
4 łyżki cukru
3 goździki

Pianka:
3/4 litra śmietany kremówki
3 czekolady
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
mielone orzechy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Gruszki
obrane gruszki kroimy na pół gotujemy
5 minut w wodzie z cukrem i goździkami

Mus
czekoladę łamiemy na kawałki podgrzewamy
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dolewamy
płynną żelatynę czekoladę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy 1/2 musu układamy
gruszki a na nie następną warstwę musu
wierzch ciasta posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin