Ciasto "WZK" ze śmietaną

Ciasto "WZK" ze śmietaną
Ciasto "WZK" ze śmietaną

Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
1 litr śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 dżem z czarnej porzeczki

Polewa

2 czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami ododajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem wykładamy śmietanę przykrywamy biszkoptem
polewamy rozpuszczoną czekoladą dajemy do lodówki na 2 godziny

Polub Nas

 

Translate