Ciasto "Papuga"

Ciasto "Papuga"Ciasto "Papuga"

Składniki:
3 szklanki mąki
6 jajek
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kisielu żurawinowego
3 łyżki maku

Masa
1 kostka masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku mąkę przesianą z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 3 części
1 część ciasta największą wykładamy
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
do 2 ciasta dajemy mak ciasto mieszamy
do 3 ciasta dajemy kisiel ciasto mieszmy
na ciasto jasne układamy łyżką
oba ciasta wzdłuż blaszki na przemian
pieczemy w 180 st około 45 minut

Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Masa
masło z obiema cukrami ucieramy do białości
dolewamy śmietanę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy masą
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
[składniki masy muszą mieć temperaturę pokojową]