Kruche ciasto z bezą

Kruche ciasto z beząKruche ciasto z bezą

Składniki:
40 dkg mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka
1 kg jabłek
20 dkg rodzynek
1/2 szklanki cukru

Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy
żółtka cukier śmietanę oraz proszek do pieczenia
wyrabiamy ciasto schładzamy w lodówce 30 minut

Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy rodzynki cukier mieszamy

Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę delikatnie mieszamy

Ciasto kruche wykładamy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia podpiekamy 20 minut
na ciasto dajemy jabłka a na nie wykładamy bezę
pieczemy około 35 minut w 180 stopni

Polub Nas

 

Translate