Składniki:
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki
1 kg śliwek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem dodajemy po jajku
oraz przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blachę 30 x 25
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 180 stopni
Śliwki
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
dodajemy cukier gotujemy 10 minut przecieramy
dosypujemy suche galaretki mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejące śliwki
a na nie wykładamy śmietanę wyrównujemy
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin