Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurkaCiasto malinowa chmurka

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru

Mus malinowy
3 szklanki musu malinowego
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe

Wykonanie:
mąkę przesianą z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy śmietanę żółtko wyrabiamy 
dajemy do lodówki na 1/2 godziny
ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 25 minut

Mus
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą 
osuszamy miksujemy z cukrem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia 
dodajemy maliny mieszamy

Krem
budyń gotujemy na mleku
masło ucieramy z cukrem do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy

Ciasto smarujemy kremem wykładamy tężejący mus
a na niego dajemy bitą śmietanę
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi