Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurkaCiasto malinowa chmurka

Składniki:
1.5 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru

Mus malinowy
3 szklanki musu malinowego
8 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe

Wykonanie:
mąkę przesianą z proszkiem siekamy nożem z margaryną dodajemy śmietanę żółtko wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st na złoty kolor około 25 minut

Mus
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy miksujemy z cukrem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
dodajemy żelatynę mus mieszamy

Krem
budyń gotujemy na mleku
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy

Ciasto smarujemy kremem wykładamy tężejący mus malinowy a na mus dajemy bitą śmietanę
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi 

Polub Nas

 

Translate