Ciasto makowe ze śmietaną i malinami

Ciasto makowe ze śmietaną i malinamiCiasto makowe ze śmietaną i malinami

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka maku mielonego
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 opakowania śmietan fix
30 dkg malin
4 łyżki cukru  pudru
krojone migdały

Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po jajku ucieramy na puszystą masę
dajemy mak przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 35 minut

Śmietana
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dosypujemy śmietan fix masę mieszamy
ciasto kroimy na pół przekładamy bitą śmietaną układamy maliny
wierzch ciasta dekorujemy śmietaną posypujemy migdałami

Polub Nas

 

Translate