Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Ciasto budyniowo-jabłkoweCiasto budyniowo-jabłkowe

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jabłek

Masa
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Masa
1/2 litra mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy obie mąki 
dodajemy cukier masę budyniową gotujemy 3 minuty mieszamy

Ciasto
margarynę z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po jednym jajku przesiane obie mąki z proszkiem 
ciasto dokładnie mieszamy 3/4 ciasta 
wykładamy na blachę 25 x 18 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na cieście układamy cząstki jabłek dajemy budyń  
a na niego wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 50 minut 
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem