Ciasto budyniowo-jabłkowe

Ciasto budyniowo-jabłkoweCiasto budyniowo-jabłkowe

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jabłek

Masa
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Masa
1/2 litra mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy
obie mąki dodajemy cukier masę budyniową gotujemy 3 minuty mieszamy

Ciasto
margarynę z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po jednym jajku oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy 3/4 wykładamy na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia
umyte jabłka obieramy ze skóry kroimy na cząstki
na cieście układamy na jabłka dajemy budyń a na niego dajemy pozostałe ciasto
pieczemy w 180 st około 50 minut ciasto posypujemy cukrem pudrem

Polub Nas

 

Translate