Ciasto "Kora orzechowa"

Ciasto "Kora orzechowa"Ciasto "Kora orzechowa"

Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka orzechów mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Krem
3/4 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru pudru
2 opakowania delicji
2 kostki masła
2 galaretki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem oraz orzechy
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut

Krem
budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
nadal ucieramy na puszysty krem
zimny biszkopt kroimy na pół
smarujemy kremem układamy delicje
wierzch ciasta smarujemy kremem
polewamy tężejącą galaretką
galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki

Polub Nas

 

Translate