Ciasto budyniowo - gruszkowe
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 gruszek
Masa
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Masa
1/2 litra mleka gotujemy w pozostałym mieszamy obie mąki
dodajemy cukier masę budyniową gotujemy 3 minuty mieszamy
Ciasto
margarynę z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po jednym jajku oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy 3/4 wykładamy na blachę 25 x 39
wyłożoną papierem do pieczenia
Gruszki obieramy ze skóry kroimy na cząstki układamy na cieście
a na nie dajemy budyń na budyń wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy w 180 st około 50 minut
ciasto posypujemy cukrem pudrem