Ciasto bananowiec z musem

Ciasto bananowiec z musemCiasto bananowiec z musem

Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
3/4 litra śmietany kremówki
1 czekolada
2 łyżki kakao
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
5 bananów
3 galaretki cytrynowe

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Krem
czekoladę łamiemy na kawałki podgrzewamy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dolewamy
płynną żelatynę czekoladę dajemy kakao masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
przykrywamy biszkoptem smarujemy kremem układamy
plasterki bananów zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Polub Nas

 

Translate