Tort z ajerkoniakiem
Składniki:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 litr śmietany 30 %
1 szklanka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
1 szklanka ajerkoniaku
1 dżem z czarnej porzeczki
1 czekolada deserowa
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 50 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę ajerkoniak masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki przekładamy dżemem
dajemy biszkopt krem biszkopt krem wierzch posypujemy startą czekoladą
tort dajemy do lodówki na parę godzin