Jagodzianki
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
8 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 jajko do smarowania
szczypta soli
Jagody
40 dkg jagód
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru
składniki mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier 2 łyżki mąki mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy rozczyn utarte żółtka z cukrem stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
wałkujemy na 1/2 cm kroimy na prostokąty do środka dajemy jagody składamy
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
wałkujemy na 1/2 cm kroimy na prostokąty do środka dajemy jagody składamy
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
dajemy na papier do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
wierzch jagodzianek posypujemy cukrem pudrem