Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:
1 kg mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
10 dkg drożdży
szczypta sól

Wykonanie:
do miski dajemy letnie mleko cukier pokruszone drożdże roztrzepane jajka dodajemy olej
całość zasypujemy przesianą mąką dodajemy szczyptę soli
ciasto zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem
po tym czasie dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na wierzch ciasta dajemy kruszonkę
ciasto pieczemy w 170 st  około 45 minut

Kruszonka ( posypka)
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
składniki dokładnie mieszamy