Ciasto "Czereśniowiec z galaretką"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa
20 dkg mielonego sera białego
5 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 galaretki
1/2 kg czereśni
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożona papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 170 st
Galaretki
galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dajemy ser płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt smarujemy masą dajemy czereśnie
zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy na 2 godziny do lodówki
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa
20 dkg mielonego sera białego
5 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 galaretki
1/2 kg czereśni
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożona papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 170 st
Galaretki
galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dajemy ser płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt smarujemy masą dajemy czereśnie
zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy na 2 godziny do lodówki