Ciasto a`la francuskie z jagodami

Ciasto a`la francuskie z jagodami Ciasto a`la francuskie z jagodami

Składniki:
1 kostka margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany kwaśnej
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel
2 szklanki jagód

Masa
1/2 litra mleka
2 budynie
1.5 kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki prażonego kokosu
kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy z margaryną nożem
dodajemy śmietanę żółtka wyrabiamy ciasto dzielimy na 4 części
dajemy do lodówki na noc

Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno dosypujemy kisiel mieszamy

Ciasto
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
1 część ciasta wałkujemy dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy pianę łyżką a na nią jagody
przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
tak przgotowane ciasto pieczemy 2 placki w 180 st 45 minut

Krem budyń
na mleku gotujemy budyń masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy prażonym kokosem 

Polub Nas

 

Translate