Truskawkowiec z galaretką
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Galaretka
galaretki zalewamy 5 szklankami wrzącej wody
pieczemy 25 minut w 180 st
Galaretka
galaretki zalewamy 5 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
dodajemy serek płynną żelatynę masę delikatnie mieszamy
na biszkopt dajemy masę pokrojone truskawki
na biszkopt dajemy masę pokrojone truskawki
całość zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin