Tort śmietankowy z truskawkami
Składniki:
7 jajek
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Masa
1 litr śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1/2 kg truskawek
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy śmietaną układamy pokrojone truskawki
wierzch tortu smarujemy śmietaną dekorujemy truskawkami i rozetkami ze śmietany
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy śmietaną układamy pokrojone truskawki
wierzch tortu smarujemy śmietaną dekorujemy truskawkami i rozetkami ze śmietany