Mój kanał na YouTube

Translate

Miętowy sernik na zimno

Miętowy sernik na zimno
Miętowy sernik na zimno

Składniki:
1/2 kg sera białego mielonego
1/2 kostki masła
1/2 litra śmietany 30 %
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 galaretki agrestowe
7 łyżeczek żelatyny
10 dkg cukierków miętowych
biszkopty

Wykonanie:
cukierki zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody podgrzewamy
ser ucieramy z masłem cukrem na puszystą masę
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno
dodajemy płynną żelatynę ser rozpuszczone cukierki masę mieszamy
formę wykładamy folią spożywczą
układamy biszkopty a na nie dajemy masę serową
[biszkopty można nasączyć alkoholem lub wodą z cytryną]

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody mieszamy
sernik zalewamy tężejącą galaretką dajemy do lodówki na parę godzin