Frużelinowiec truskawkowy

Frużelinowiec truskawkowyFrużelinowiec truskawkowy

Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina truskawkowa
1/2 kg truskawek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniczanej
1 łyżka żelatyny

Masa
20 dkg sera białego
1/2 litra kremówki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
4 łyżki krojonych migdałów


Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z kakao proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę 30 x 25 wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut

Frużelina truskawkowa
opłukane i obrane truskawki dajemy
do garnka dodajemy cukier zagotowujemy
mąkę mieszamy w 1/4 szklance wody
do truskawek dajemy rozmieszaną mąkę żelatynę
masę mieszamy zagotowujemy studzimy

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
mielony ser ucieramy z cukrem waniliowym
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
ser płynną żelatynę śmietanę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy frużelinę
a na nią dajemy masę serową
wierzch ciasta posypujemy krojonymi migdałami

Polub Nas

 

Translate