Mój kanał na YouTube

Translate

Frużelinowiec truskawkowy

Frużelinowiec truskawkowy

Frużelinowiec truskawkowy


Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina truskawkowa
1/2 kg truskawek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniczanej
1 łyżka żelatyny

Masa
20 dkg sera białego
1/2 litra śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
krojone migdały


Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z kakao proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę 30 x 25 wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut

Frużelina truskawkowa
opłukane i obrane truskawki dajemy do garnka dodajemy cukier 3 łyżki wody zagotowujemy
mąkę mieszamy w 1/4 szklance wody dolewamy do truskawek dajemy żelatynę
masę mieszamy zagotowujemy studzimy

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy zmielony ser płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy letnią frużelinę studzimy
a na nią dajemy masę serową nakładamy biszkopt
wierzch smarujemy masą posypujemy krojonymi migdałami