Składniki:
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 szklanka maku
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 kg truskawek
2 galaretki niebieskie
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę
dodajemy mak przesiną mąkę z proszkiem
dolewamy olej ciasto mieszamy wykładamy
do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut
Masa
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
śmietanę ucieramy na puszysty krem
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Biszkopt smarujemy masą układamy truskawki
zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin